ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
درمان تهوع و استفراغ حاملگی به ندرت به حدی موفقیت آمیز است که مادر مبتلا به بهبودی کامل دست یابد. اما می توان توصیه هایی به مادر در جهت کاهش این مشکل کرد که شامل :
- خوردن غذاهای کم حجم در دفعات بیشتر
- اجتناب از بوئیدن و یا خوردن غذاهای محرک تهوع
- استفاده از غذای خشک حاوی کربوهیدرات قبل از بلند شدن از بستر مثل بیسکوئیت
- تغییر وضعیت آهسته از نشسته به ایستاده و خوابیده (تغییر وضعیت ناگهانی ایجاد تهوع می کند)
- خوردن یک ماده غذایی پر پروتئین مثل پنیر قبل از خواب
- اجتناب از مصرف غذاهای چرب و پرادویه و نفاخ
- زودتر از ۳۰ دقیقه بعد از مصرف غذا نوشیدنی مصرف نکند.
- بلافاصله بعد از مصرف غذا مسواک نکند زیرا باعث تحریک تهوع می شود.
- دوری از اضطراب و آشفتگی زیرا باعث اختلال دستگاه گوارش و در نتیجه تهوع می شود.
- جلوگیری از گرسنگی و خالی بودن معده زیرا خود باعث تهوع می شود.
- تغذیه مکرر با فاصله های نزدیک تا از خالی بودن معده جلوگیری شود.
- بیسکوئیت و نان حتماً جزء رژیم غذایی باشد.
- جویدن یخ
- به جای کره در صبحانه مربا یا عسل بخورد زیرا مواد چرب تهوع را بیشتر می کند (خصوصاً صبحانه).
- کاهش مصرف شکلات، چای و قهوه به دلیل داشتن کافئین قبل از خواب
- به علت ایجاد حالت تهوع از خوردن بعضی سبزیجات مثل کلم و اسفناج پرهیز کند.
- در ساعات اولیه خارج شدن از بستر، از انجام حرکات شدید پرهیز کند.
- به محض احساس اولین نشانه های تهوع دراز بکشد زیرا باعث کاهش تهوع می شود.
- به طور منظم ۲۰ دقیقه بعد از مصرف غذا دراز بکشد تا از تهوع جلوگیری شود.
- در صورت ادامه حالت تهوع می توان کیف یخ یا حوله سرد روی ناحیه معده قرار داد.
- توصیه به مصرف زنجبیل، زیرا باعث بهبود شدت تهوع و دفعات استفراغ می شود.
- کاهش مصرف غذاهای شیرین
- گذاشتن حوله سرد بر روی گردن
- مصرف رژیم غذایی از کربوهیدرات مثل گندم کامل، موز، ماکارونی، سبزیهای سبز رنگ باعث کاهش تهوع می شود.
اگر هیچکدام از این توصیه ها مفید واقع نشد و مادر همچنان تهوع و استفراغ شدید داشت می توان از درمان دارویی استفاده کرد. مصرف آنها در سه ماهه اول بی خطر است.
تهوع و استفراغ مزمن و شدید در سه ماهه اول ممکن است نیاز به مراجعه پزشک و بستری داشته باشد.
سوزش سردل :
از شکایت بسیار شایع زنان حامله است که معمولاً در پایان سه ماهه دوم شروع و در سه ماهه سوم افزایش می یابد. علت آن برگشت اسید به داخل قسمت تحتانی مری است. برگشت مواد اسیدی باعث سوختن گلو و مزه بد در دهان و سوزش سر دل می شود.
ناراحتی فوق گاهی به صورت درد در ناحیه قلبی نیز حس می شود بدون اینکه بیماری قلبی وجود داشته باشد.
توصیه های مفید به منظور کاهش سوز سردل :
- توصیه به کم تر خوردن اما با دفعات بیشتر و دوری از پرکردن زیاد معده
- دوری از آشامیدنی ها همراه با غذا، باید آشامیدنی ها بین وعده های غذایی مصرف شود.
- اجتناب از خوردن غذاهای سرد
- اجتناب از مصرف غذاهای تند و پر ادویه
- پرهیز از خم شدن یا صاف خوابیدن بعد از مصرف غذا
- پوشیدن لباس های آزاد و غیر تنگ
- عدم انجام فعالیت های شدید (ورزش) حداقل ۲ ساعت بعد از غذا
- بالاتر قرار دادن سر هنگام خواب
- برقراری یک وضعیت خوب که فضای بیشتری برای معده ایجاد کند.
- دوری از چاقی زیرا خود یک عامل ایجاد کننده است.
- اجتناب از غذاهای سنگین قبل از خواب
- پرهیز از غذاهای سرخ کرده و بسیار چرب و تند
- خوردن یک قاشق مرباخوری خامه و یا نوشیدن یک لیوان شیر ۲۰ دقیقه قبل از غذا (زیرا چربی موجود در شیر باعث کاهش ترشح اسید معده و کاهش فعالیت روده ها می شود.)
- گاهی جویدن آدامس هم سوزش ناشی از ترش کردن را برطرف می کند.
- استفاده از فرآورده های آنتی اسید (می تواند بسیار مؤثر باشد).
- بهترین درمان یک قاشق چایخوری شیرمنیزیم مفید است.
- آهسته خوردن غذا و نشستن بعد از غذا تا ۱ ساعت (اجتناب از دراز کشیدن بلافاصله بعد غذا)
- مصرف شیر و ماست در تسکین علائم مفید است